Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir sözü hangi savaşta söylenmiştir?
30 Ağustos (Zafer Bayramımız) öncesinde, Büyük Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, Büyük Taarruz ve Dumlupınar Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferinin ardından, “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir” demişti. Onun emriyle, o dönemdeki en büyük vizyonlarını ortaya koymuşlardı.
İlk hedefiniz Akdeniz’de nerede söylendi?
1 Eylül 1922’de şu emri verdi: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir.” 9 Eylül 1922’de ordumuz İzmir’i ele geçirdi. Atatürk, Milletvekilleri İcra Komitesi Başkanı Rauf (Orbay) Bey’e bir telgraf gönderdi: “Birliklerimiz İzmir’in doğu sırtlarında düşmanın son direnişini kırdıktan sonra, bugün mağlup düşmanla birlikte zaferle İzmir’e girdik.”
Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’de hangi cephe?
“Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz, ileri!” “Türkiye Büyük Millet Meclisi orduları, Afyonkarahisar ve Dumlupınar arasındaki Büyük Meydan Muharebesi’nde, inanılmaz kısa bir sürede zalim ve gururlu bir ordunun temel varlığını yok ettiniz. Büyük ve yüce milletimizin fedakarlıklarına layık olduğunuzu kanıtladınız.”
Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. İleri neden Akdeniz?
Çünkü Piri Reis, Bahriye’yi Akdeniz’i (Batı Anadolu ile Yunanistan arasındaki deniz) ve Bahr-i Sefid’in kıyılarını ve adalarını, başta Çanakkale kaleleri ve boğazları olmak üzere tanıtmak için yazmıştır. Bu nedenle, adı geçen denizlerin her biri için o dönemde kullanılan isimleri kullanmıştır.
Mustafa Kemal hangi savaşta hangi sözü söylemiştir?
Sakarya Muharebesi sırasında, “Vatan toprağının her karışı, vatandaşlarının kanıyla ıslanmadıkça teslim edilemez.” diyerek bu konudaki kararlılığını göstermiştir. Vatanı için her şeyini feda etmeye hazır olduğunu şu sözlerle açıkça ifade etmiştir: “Vatan! Her şey sana feda olsun. Sen mübareksin.”
Atatürk büyük taarruzda hangi sözü söylemiştir?
İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Büyük Taarruz’un 99’uncu yıl dönümünde makamında: “‘Ya istiklal ya ölüm’ sözüyle çıktığımız yol artık sona ermişti. Bugünden 99 yıl önce, 26 Ağustos sabahı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Kocatepe sırtlarında son sözlerini söyledi: ‘Allah Türk milletini ve ordusunu koruyacaktır.’
Atatürk hangi savaşta Ordular ilk hedefiniz Akdeniz demiştir?
İlk hedefleri Akdeniz. İleri! Afyonkarahisar ve Dumlupınar Meydan Muharebesi ve son safhası olan 30 Ağustos Meydan Muharebesi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasını temsil ediyor.
Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir emri nerede?
Savaştan sonra, 1 Eylül’de Mustafa Kemal, Batı Cephesi’ndeki tüm subay ve erlere okunmak üzere Dumlupınar’da bir bildiri yayınladı. Bildiride şöyle yazıyordu: “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz, ileri!” Sözleri hafızalara kazındı.
Ordular ilk hedefiniz Akdeniz ileri nasıl yazılır?
1. Noktalama işareti olan ünlem işareti, cümlenin sonuna yerleştirildiğinde cümlenin sonunu belirtir. Kelimelerden sonra da kullanılabilir. Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz, ileri!
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Büyük Taarruz aynı mı?
Üç yıl süren çok zorlu ama nifak dolu mücadelelerin ardından 26 Ağustos 1922 günü şafak vakti başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta Başkomutan Meydan Muharebesi’nde büyük bir zaferle sonuçlandı.
30 Ağustos hangi savaşın zaferi oldu?
30 Ağustos 1922 Çarşamba günü gerçekleşen taarruz, Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı. Büyük Taarruz’un son aşaması, Türk askeri tarihine Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçti.
Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Savaşı sonunda hangi antlaşma imzalanmıştır?
Mudanya Ateşkes Anlaşması’nın imzalanması.
Geldikleri gibi giderler nerede söylendi?
İstanbul’a gelen Mustafa Kemal Paşa, Haydarpaşa Garı’na vardığında işgal altındaki İstanbul ile karşılaştı. Düşman gemileri Boğaz’da demirlemişti. Bu acı dolu manzara karşısında, meşhur sözü: “Geldikleri gibi giderler.”
Akdeniz ne zaman Ege Denizi oldu?
ATATÜRK hayatı boyunca “Ege Denizi” adını hiç kullanmadı, ama her zaman “Adalar Denizi” adını kullandı. 6-21 Haziran 1941 tarihleri arasında gerçekleşen 1. Coğrafya Kongresi’nde, tek tip bir isim sağlamak için “Ege Denizi” adı tanıtıldı.
İzmir Ege mi Akdeniz mi?
Ege kıyıları İzmir-Bodrum ve hatta Ege ile Akdeniz’in buluşma noktası olan Marmaris. Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki Ege kıyıları yaz aylarında Akdeniz kıyılarına göre biraz daha serindir ve deniz suyu sıcaklığı da daha düşüktür.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi ile Büyük Taarruz aynı mı?
Üç yıl süren çok zorlu ama nifak dolu mücadelelerin ardından 26 Ağustos 1922 günü şafak vakti başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta Başkomutan Meydan Muharebesi’nde büyük bir zaferle sonuçlandı.
22 Ağustos 1922’de ne oldu?
Büyük Taarruz ve bu taarruzu taçlandıran Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın son aşaması ve zirvesiydi. Mustafa Kemal Paşa, Türk milletini ve ordusunu üç yıl dört ay boyunca adım adım hedeflerine doğru yönlendirdi.
30 Ağustos hangi savaşın zaferi oldu?
30 Ağustos 1922 Çarşamba günü gerçekleşen taarruz, Türk ordusunun kesin zaferiyle sonuçlandı. Büyük Taarruz’un son aşaması, Türk askeri tarihine Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak geçti.
Mustafa Kemal’e başkomutanlık yetkisi hangi savaştan önce verilmiştir?
Sakarya Meydan Muharebesi öncesinde TBMM, 5 Ağustos 1921’de Mustafa Kemal’e “Başkomutan” unvanını verdi.