Hangi davalar temyize gitmez?
Soyağacına ilişkin davalar hariç, nüfus kayıtlarının düzeltilmesine ilişkin davalarda Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz. Geçici koruma kararları ve ihtiyati haciz gibi ihtiyati koruma kararlarına ilişkin Yargıtay kararlarına karşı Yargıtay’a başvurulamaz.
Hangi karar temyiz edilemez?
İlk derece mahkemesinin davanın reddine, ceza veya güvenlik tedbirine yer verilmemesine, istinaf mahkemesinin istinaf başvurusunu esastan reddetmesine ilişkin kararları temyiz konusu değildir (CMK m. 2012-2013).
İstinaf mahkemesi kararları temyiz edilebilir mi?
Bölge adliye mahkemelerinin CMK m. 280’de sayılan sınırlı haller dışında iptal kararı veremeyeceğini düşünmekle birlikte, istinaf başvurularının iptaline ilişkin kararların hukuki karşılığı bulunmadığından kesin ve temyizi mümkün olmayan kararlar olduğunu belirtmek gerekir.
Hangi davalar Yargıtay’a gider?
Yargıtay, Temyiz Mahkemeleri ve İlk Derece Mahkemesi’nin kararlarını denetler. İlk Derece Mahkemeleri, hukuk ve ceza davalarının ilk görüldüğü mahkemelerdir. Yargıtay, İlk Derece Mahkemesi’nin kararları incelendikten sonra bu kararlara karşı yapılan temyizleri inceler ve karara bağlar.
5 yıl altı cezalar Yargıtay’a gider mi?
Adalet Bakanlığı’nın 2016 yılında kurduğu istinaf mahkemelerinde, beş yıl veya daha az süreli hapis cezalarını veren ilk derece mahkemelerinin kararları kesin olup, bu kararlara karşı bir üst mahkeme olan Yargıtay’a başvurulamaz.
İstinaf sınırı ne kadar 2024?
Kanun tasarısında, mevcut düzenlemelere uygun olarak 2024 yılı için otuz bir bin Türk Lirası olan itiraz para cezası sınırı ile dokuz yüz yirmi bin Türk Lirası olan itiraz para cezası sınırı korundu.
Temyiz kaç yıl sürer?
Temyiz süresi ne kadardır? Yargıtay Hukuk Daireleri’nde temyizin ortalama süresi 341 gündür. İtirazlı hukuk davalarında bu sürenin yaklaşık 2 yıl olduğunu söyleyebiliriz.
Tapu iptal davası temyize gider mi?
Tapu iptali ve tescili davası taşınmazı etkilediğinden, mahkeme kararı kesinleşmediği sürece icra mümkün değildir. İcraya devam etmek için yasal yolların ve itirazların tüketilmesi gerekir.
İstinaf ve temyiz arasındaki fark nedir?
Temyiz sürecinde delillere dayalı bir öğrenme süreci yürütülmezken, istinaf süreci gerekirse delilleri inceler ve esasa ilişkin yeni bir karar verir[20]. Temyiz sürecinde temyiz mümkün değilken, temyiz süreci esasa ilişkin bir temyizi öngörür. Temyiz sürecinde direnç mümkünken, temyiz sürecinde bu mümkün değildir.
İstinafın kesin kararına karşı ne yapılabilir?
Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcısı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı, kararı veren Yüksek Bölge Adliye Mahkemesine itiraz edebilir.
İstinaftan red gelirse ne olur?
Temyiz esastan reddedilirse, temyiz başvurusunda bulunan kişi, şartları karşılanmışsa ceza davasını Yüksek Mahkeme’ye götürebilir. Temyiz Mahkemesi’nin kararı, temyiz edilemeyecek kararlardan biriyse, Bölge Mahkemesi’nin kararı kesindir.
İstinaftan sonra Yargıtay’a gidilir mi?
Temyiz kararı tatmin edici olmazsa, Temyiz Mahkemesi tarafından verilen kararın türüne bağlı olarak, Yüksek Mahkemeye “temyiz” olarak bilinen bir temyiz yapılabilir. Ancak, bölge mahkemeleri tarafından verilen her karar temyiz edilebilir olmadığından, bu gerekliliklerin farkında olmanız önemlidir.
Hangi mahkemenin kararı temyiz edilemez?
Yargı çevresi içinde bulunan ilk derece mahkemelerinin hâkimlerinin davaya bakmalarına hukuki veya fiili bir engel varsa, davanın o yargı çevresi içinde başka bir mahkemeye gönderilmesine ilişkin kararlar ile geçici hukuki koruma kararlarına karşı istinaf yoluna başvurulamaz. (Örneğin ihtiyati tedbir, geçici el koyma) 3 Ekim 2023
Yargıtayın Üstün kimdir?
Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 25 Mart’ta başlayan Yargıtay Birinci Başkanı’nı belirlemek üzere yapılan seçimin 37. turunda 193 oy alan Ömer Kerkez, Yargıtay Birinci Başkanı seçildi.
İstinaf mahkemesinden sonra nereye itiraz edilir?
Madde metninden anlaşılacağı üzere, Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı, Yüksek Bölge Adliye Mahkemesinin kesin kararlarına karşı kendiliğinden veya talep üzerine itiraz edebilir. Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığının sanık aleyhine itiraz etmesi halinde, itiraz süresi 30 gündür.
Temyize hangi dosyalar gider?
Yüksek Mahkeme, normalde temyiz incelemesini kayıtlara dayanarak yürütür. Ancak, on yıl veya daha fazla hapis cezası içeren cezalar için, temyizin bir duruşma ile incelenmesi talebinde bulunulabilir. Yüksek Mahkeme, uygun görürse bir duruşma başlatabilir.
Temyiz mahkemeleri hangileri?
Adres, ayırt etme, seçme, ayırma; Hukukta doğruyu yanlıştan ayıran dairedir. Bir mahkeme kararının ve bu kararın altında yatan gerekçenin, yine daha üst bir mahkemede (Yargıtay, Askeri Yargıtay, Danıştay) hukuki olarak incelenmesine olanak sağlayan bir temyizdir.
Hangi cezalar yargıtaya gitmez?
Yazar: Av. Mehmet Çağrı Songüç. Yayım tarihi: 08.08.2019. 5271 sayılı Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun 286’ncı maddesinin (d) fıkrası uyarınca Asliye Ceza Mahkemesi tarafından verilen 2 yıl veya daha az süreli hapis cezalarına karşı temyiz yolu kapalıdır!
Çekişmesiz yargı temyize gider mi?
Bölge Adliye Mahkemesinin itirazsız davalardaki kararları kesin olup, bu kararlara karşı temyiz yoluna başvurulamaz (HMK m. 362/1-d). Bu nedenle davalı-davacının bu noktadaki temyiz başvurusunun reddedilmesi gerekmiştir.